Това е името на българския културен клуб в Скопие. Днес изтича срокът за пререгистрация по Закона за сдруженията и фондациите

Македонската правителствена Комисия за употреба на имената на личности взе отрицателно становище за употреба на името Иван Михайлов (Ванче Михайлов) от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля, предаде БГНЕС.

Отрицателната позиция за използване на името Иван Михайлов от Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието, където трябва да се вземе решение. Това е първата стъпка към забраната за съществуване на сдружението „Иван Михайлов“.

Още две обвинения срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Използването на името на личността на Иван Михайлов като наименование на сдружение е оценено от Комисията като: „провокация за националното чувство на македонския народ“, имайки предвид, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество“. Това пише в диспозитива на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ). 

Неизвестни проникнаха в Културно-информационния център на България в Скопие (СНИМКИ)

Припомняме, по-рано тази сутрин стана ясно, че неизвестни проникнаха в Културно-информационния център на България в Скопие.

По-късно от българското Външно министерство съобщиха, че следят с безпокойство правото на сдружаване на българите в РС Македония и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля.

„Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна”, пишат от българското МВнР по повод забраната от Скопие да се употребява името Иван Михайлов.

„Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване”, пишат от МВнР.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

Според председателя на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски от клуба нямат намерение да се пререгистрират и са предприели определени правни действия. "Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург," заяви Георгиевски, който е председател на сдружението.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите се забранява граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и т.н. Законът има обратно действие и се отнася за вече регистрирани сдружения и фондации. Според македонския Закон се предвижда онези, които не се съобразят с измененията, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правосъдието.

В Македонския Конституционен съд има дела срещу нашите два културни клуба

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС