Икономисти смятат, че е опасно да се говори за фалит

Нов призив да не се всява паника за финансите на държавата. Икономисти смятат, че е опасно да се говори за фалит. По думите им обаче това не означава, че държавата не може да има дългосрочни проблеми с ликвидността, ако не се вземат мерки. Те препоръчват следващото Народно събрание да приеме бюджет максимално бързо. Министрите вече са готови да ограничат разходите на ведомствата си, за да пестят повече.

Йотова: Държавата не е пред фалит

Министерството на финансите публикува списък с предложения за промени в данъчни закони.

10% по-ниски разходи на министерствата. За такова затягане на коланите във ведомствата заговори министърът на финансите Росица Велкова и срещна одобрение. Колегите ѝ са съгласни, че сега може да няма опасност за държавните разходи, но без по-дългосрочна стратегия може да имаме проблеми. Това заедно с готвените промени в данъчните закони и акцизи трябва да събере шестте милиарда лева, които си поставиха за цел от финансовото ведомство.

Курсът към по-ниски разходи започва в редица министерства. Съветът на вицепремиера Атанас Пеканов е да се преценява внимателно за увеличението на заплатите на администрацията. „Трябва консолидация на държавните разходи. Тя няма нужда да е брутална и да натоварва хората, но трябва да се търсят оптимизации. Там, където е имало увеличение - например за държавната администрация миналата година, тази година да бъдат по-малки или ограничени”, каза той.

Експерти: Трябва да се внимава с изказванията за финансите на държавата

В Министерството на иновациите и растежа се хвалят, че отдавна са намалили разходите. От самото начало на нашето управление – от 2 август, ние затягаме коланите и подхождаме максимално консервативно”, твърди ресорният министър Александър Пулев. Целта – да не се стигне до криза с парите на държавата. Атанас Пеканов увери, че не трябва да има притеснения, но подчерта, че не можем да си позволим дефицит, какъвто би се оформил, ако няма оптимизация на някои разходи.

Експертите отново призовават да се внимава с думата „фалит”, но и да се мисли дългосрочно. „Освен думичките „фалит”, „Международен валутен фонд”, които бяха вкарани вътре за пикантерия, нищо друго не виждаме там. Всъщност министър Велкова отдавна защитава тезата, че България трябва да има една по-нормална, разумна фискална политика, така че да се вместим в Маастрихтските критерии от 3% бюджетен дефицит”, каза Никола Янков от Центъра за изследване на демокрацията. Според Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара краткосрочни рискове в момента няма и това е преувеличено. „Има обаче средносрочни, които са сериозни и трябва да седне и да се говори за тях”, твърди експертът. Относно мерките, които вече бяха анонсирани, икономистите са категорични, че трябва да бъдат прекратени програмите за енергийните субсидии без критерии.

Цялото интервю на Любомир Огнянов с вицепремиера Атанас Пеканов гледайте утре в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.