Има ли рискове от фалити и заеми от Международния валутен фонд, коментират икономисти

Нов призив да не се всява паника за финансите на държавата. Икономисти смятат, че е опасно да се говори за фалит. По думите им, обаче, това не означава, че държавата не може да има дългосрочни проблеми с ликвидността, ако не се вземат мерки и препоръчват следващото Народно събрание да приеме бюджет максимално бързо.

Рисковете от фалити и заеми от Международния валутен фонд, и докладът на финансовото министерство коментираха икономистите Никола Янков, доц. Щерьо Ножаров и икономическият анализатор към КНСБ Петър Мишев в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Янков каза, че няма нищо ново в доклада на министър Велкова. Той посочи, че действията й създават проблем с репутацията на страната и разрушава доверието между инвеститорите и партньорите от ЕС.

Ножаров изрази съгласие с Янков. Той определи бюджетите в страната като „гасене на пожари“ и допълни, че липсват политики.

Мишев смята, че в момента няма рискове за бюджета от гледна точка на фалити и международния валутен фонд.

Според Янков трябва да бъдат прекратени програмите за енергийните субсидии без критерии. Той подчерта, че тези програми задълбочават социалното неравенство, защото се „взима от бедните и се дава на хората с повече пари“.

Ножаров изрази несъгласие и допълни, че става дума не за помощи, а компенсации на бизнеса.

Мишев е на мнение, че трябва да има критерии за отпускане на дадена помощ, защото иначе се изкривява пазара. Той уточни, че парите не трябва да се раздават „на калпак“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook