Лентата "Повелителят на горите" има екологична кауза

Започна 27-то издание на "София Филм Фест". Звездите преминаха по зелен килим като цветът е част от посланието на форума тази година – зелената идея и грижата за климатичните промени. Домакините на фестивала Стефан Китанов и Мира Сталева посрещнаха специалните гости на вечерта, сред които Владо Пенев, Стефан Командарев и Нина Николина – всички те обединени от мотото на фестивала - "Reconnect - да се свържем отново чрез киното".

Джон Малкович и Джералдин Чаплин представиха новия си филм "Сенека" на Берлинале

Фестивалът беше открит с филма "Повелителят на горите" на носителят на Оскар Фолкер Шльондорф, който пристигна в България, за да представи лично своя проект. Филмът предава
вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод,
който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни
и изоставени земи в Африка. 

Актрисата Джералдин Чаплин, дъщерята на легендарния актьор Чарли Чаплин ще бъде един от специалните гости на фестивала . Тя ще получи "Наградата на София" - на Столичната община. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт ще представят най-новия им съвместен проект "Лука".

СФФ продължава до 31-ви март, но ще има своето онлайн присъствие в една от най-големите български платформи за видеосъдържание до 9-ти април. Председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски.

Цялото интервю с него вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.