Оценката вече е с негативна перспектива

Водещата кредитната агенция S&P Global Ratings намали перспективата си за UBS Group до „негативна”, след като швейцарската банка обяви поглъщането на конкурента си Credit Suisse за 3 млрд. франка (3,25 млрд. долара).

При преразглеждане на перспективата рейтинговата агенция каза, че вижда „съществен риск” при изпълнението на интеграцията на Credit Suisse в UBS. До този извод се стига предвид размера и по-слабия кредитен профил и с оглед „сложността при ликвидацията на голяма част от инвестиционните банкови операции на Credit Suisse".

Как реагираха пазарите на проблемите на Credit Suisse

S&P обаче заяви, че очаква ръководството на UBS да изпълни интеграцията „предпазливо” и смята, че има „достатъчно буфери за ефективно ограничаване на възникващите рискове”. Това се дължи отчасти на мащабната ликвидна подкрепа от Централната банка на Швейцария.

В същото време S&P потвърди своя кредитен рейтинг на емитента UBS Group на ниво A -/A-2.

Американските акции пък се повишиха в понеделник, тъй като инвеститорите успокоиха пазарите след сливането. Дау Джоунс се покачи над процент, а S&P - малко под 1%. В същото време акциите на проблемnата First Republic Bank потънаха с нови 47%, след като „Standard and Poor’s” понижи и нейният кредитен рейтинг. Европа също си отдъхна от опасния път на сривове от понеделник сутрин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.