Сутрешната търговия започна на червено

Сутрешната търговия в понеделник започна на червено за европейския банков сектор заради обявената сделка по изкупуване на Credit Suisse. Малко преди обяд индексът на европейския банков сектор (Stoxx Europe 600/банки) се е понижил с 5,92 на сто.

В Париж акциите на BNP Paribas са поевтинели с над 8 на сто, а на Societe Generale - с над 7 на сто. Във Франкфурт Deutsche Bank губи над 6 на сто, а Commerzbank - близо 5 на сто. В Лондон акциите на Standard Chartered са се понижили с над 6 на сто, на „НатУест” - с над 4 на сто, а на HSBC - с 3 на сто.

Има ли опасност от световна финансова криза?

Междувременно германският надзорен орган за банковата система „Бафин”, увери, че финансовата система в страната е „стабилна и силна”, след като пазарите приеха скептично новината за придобиването на Credit Suisse от UBS. „Бафин” следи развитието на пазарите и го взима предвид в рамките на мисията си за контрол.

В Швейцария обаче имат притеснения.

„В страната в момента си имаме един огромен мамут - голяма банка, която, разбира се, не можем да допуснем да фалира никога. UBS винаги е била в добра позици - това трябва да е ясно. Но сега вече е огромна и ще създаде проблеми за конкуренцията", коментира анализаторът Робърт Халвър.

Рано сутринта акциите и на UBS бяха сериозно засегнати и реализираха спад от около 15%, но по-късно следобед спадът до голяма степен беше овладян. Анализаторите смятат това за доказателство, че инвеститорите са се убедили, че сделката за UBS е добра.

Притеснението за бъдещето на швейцарските банки доведе и до логичното - цената на златото скочи рязко до над 2000 долара за унция за първи път от около година. Традиционно златото се приема за „убежище” при турбуленция на финансовите пазари. Същото, оказва се при тази криза, важи и за облигациите и биткойн.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.