Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала

Енергийният министър Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов инспектираха дейностите по изграждане на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала, съобщиха от ведомството.

Представители на ръководството на проектната компания Gastrade S.A. представиха на място напредъка в изграждането на терминала и съпътстващата инфраструктура. Потвърдени бяха плановете за въвеждане на съоръжението в експлоатация от началото на 2024 г.

Владимир Малинов подчерта значимостта на инфраструктурата за България и страните от Югоизточна Европа. "Терминалът в Александруполис ще осигури нови количества газ на конкурентни цени за пазарите в региона и ще подобри тяхната ликвидност", подчерта той при инспекцията. "Новият капацитет за съхранение и регазификация на втечнен газ е важен и за производителите на LNG и ще позволи да се избегнат претоварвания на LNG инфраструктурата и липсата на слотове в региона, на каквито бяхме свидетели през 2022 г.", добави Малинов.

ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ: Проверяват напредъка на терминала за втечнен газ при Александруполис

„Очакваме от следващата година да можем да доставяме годишно по 10 танкера втечнен природен газ през тази инфраструктура“, коментира при проверката министърът на енергетиката Росен Христов. Това количество представлява около една трета от потреблението в страната.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз обърна внимание и на синергията на терминала с проекта за разширение на газовото хранилище Чирен. "Наличието на достатъчен капацитет за съхранение на газ е ключово за увеличаване на доставките на LNG и диверсификацията в региона", подчерта той.

Сред потенциални източници за доставка са страни, производители на втечнен природен газ като Алжир, Катар, САЩ и др.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС