Очаква се проектът да бъде завършен до края на годината

Енергийният министър на проверка на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис. България е акционер в проекта с 20%, а очакването е оттам да получаваме около една трета от нужните ни количества. 

Какво всъщност ще представлява терминалът за втечнен газ? 

Става дума за специален кораб, който ще е на 20 км навътре в морето от Александруполис. В момента се полагат тръби, чрез които синьото гориво да стига до сушата. Оттам то ще потече по гръцката система и ще достигне до България. Това ще се случи чрез интерконектора между двете страни, който влезе в експлоатация миналата есен.

Началото на проекта беше даден през миналия месец май, а сега е на финалната права.

По тръбата ще получаваме 1 млрд. кубични метра газ. А строежът вече изпреварва графика.

“2 месеца напред от графика се движат всички наземни работи. Изградена е дига, с помощта на която ще бъде изкопана траншеята за полагането на тръбите. След което остава да се направят 2 тунела. Очакваме от следващата година да можем да разтоварваме 10 танкера или 1 млрд.кубични метра, което ще бъде 1/3 от количествата,необходими за България”, обясни енергийният министър Росен Христов. 

Докато се довършва наземната работа, в Сингапур се работи по кораба, който ще бъде превърнат в плаващ терминал за доставка на втечнен газ.

“Съществуващ танкер в момента го преработваме в терминал за регазификация, като се надяваме корабът да бъде готов и до края на месец ноември тази година да дебаркира във водите Александруполис. Да може от 1 януари 2024 г. първите количества природен газ да бъдат регазифицирани”, каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”.

Вече са доставени и 12-те вериги, с които корабът ще бъде захванат към морското дъно. Всяка една от брънките тежи около 80 кг.

Отсега се водят и разговори за втори терминал, отново при Александруполис.

“Като акционери сме получили писмо за подкрепа от българското правителство за изграждането на втория терминал, т.нар. „Тракия”. Започваме анализите, за да може да структурираме проекта в най-скоро време на база, на което ще може вече да се вземе решението за стартирането на самия проект”, потвърди Малинов. 

А газът, който ще се разтоварва при Александруполис, ще се договаря чрез прозрачни търгове, увери министърът на енергетиката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.