Срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения за купуване на мълчанието на жени, с които се твърди, че той е имал сексуални отношения

Доналд Тръмп се надява днес да демонстрира сила, като проведе първия си митинг за кампанията за президентските избори през 2024 г. в Уейко, щата Тексас, който стана известен със съпротивата си срещу правоприлагащите органи, предаде Асошиейтед прес.

Бившият президент ще се срещне с привържениците си на летището в Уейко. През 1993 г. опитът на служителите на реда да нахлуят в комплекс, принадлежащ на религиозния култ "Клонка Давидова", доведе до престрелка и 51-дневна обсада, завършила с пожар, в който загинаха десетки хора.

Тръмп за разследването срещу него: Това е лов на вещици

Митингът ще се състои в момент, когато Тръмп упреква прокурори, призова към протести и повдигна въпроса дали може той да бъде първият бивш президент в историята на САЩ, срещу когото има повдигнати обвинения.

Някои от скорошните му изказвания наподобяват думите, които той използваше преди 6 януари 2021 г., когато негови привърженици щурмуваха Капитолия в опита си да спрат предаването на властта, след като той изгуби изборите. 

"Какъв човек трябва да си, за да повдигнеш обвинение срещу друг човек, в този случай бивш президент на САЩ и водещ кандидат (категорично!) за номинацията на Републиканската партия, за престъпление, когато е известно, че престъпление не е извършено и че евентуалната смърт или унищожения заради такова фалшиво обвинение могат да са катастрофални за страната ни?", написа вчера Тръмп в социалните мрежи.

Тръмп може да бъде обвинен в прикриване на плащания на порнозвезда

Срещата му с неговите поддръжници бе насрочена още преди да е известно, че срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения във връзка с плащания от 2016 г., извършени тогава с цел купуване на мълчанието на жени, с които се твърди, че той е имал сексуални отношения. Тръмп отрече твърденията на жените.

Организирането на митинга точно в този момент ще даде на Тръмп възможност да изтъкне себе си като жертва на политически мотивиран "лов на вещици", докато се бори за втори мандат в Белия дом. 

От седмици Тръмп се противопоставя на разследването. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Анелия Пенкова, БТА