Според Путин, договорката му с Лукашенко не нарушава международните правила

Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това обяви Владимир Путин, след договорка с беларуския президент Александър Лукашенко.

Още през Студената война първите пет страни в ядрения клуб подписват Договора за неразпространение на ядрено оръжия. Това са Съединените щати и Русия, за които към момента се смята, че държат около 90% от ядрения арсенал в световен мащаб, но още - Обединеното Кралство, Франция и Китай. Те обещават да не дават тези свои военни технологии на трети страни. Останалите четири държави, които на по-късен етап разработват ядрени оръжия - Индия, Пакистан и Израел, който не признава, но и не отрича, че има такива технологии, както и Северна Корея – не са част от споразумението. Според Владимир Путин, с изпращането на руско ядрено оръжие в Беларус, той не нарушава Договора и контролът ще е в негови ръце, а не в тези на Александър Лукашенко. Друг основен мотив в изявлението на Путин е, че Съединените щати отдавна правят това – защото тяхно ядрено оръжие се съхранява в няколко европейски страни – но пък всички те са членки на НАТО, казват в отговор от Северноатлантическия алианс. 

Путин: Русия сключи споразумение с Беларус за разполагане на ядрени оръжия

Разполагането на руско ядрено оръжие на територията на Беларус е скрепено с ръкостискане – между Путин и Александър Лукашенко. Според руския президент, идеята е дошла от беларуския му колега.

“Той казва така: Вижте, ние сме най-близкият ви съюзник, защо американците разполагат ядрено оръжие на територията на своите съюзници? Обучават екипите им, пилотите им как да използват това оръжие при нужда. Договорихме се и ние да направим същото – без да нарушаваме задълженията си, подчертавам това, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядрено оръжие”, каза Путин

Той обяви, че обучението за използване на тактическите ядрени оръжия ще започне следващата седмица, а строежът на хранилището ще бъде завършен до 1-ви юли.

Йотова за ядрените оръжия в Беларус: Става дума повече за заплахи, отколкото за реални действия

„Кремъл взе Минск за ядрен заложник” – така един от съветниците на украинския президент – Володимир Зеленски, реагира на заявката на Путин в туитър. 

Друг от екипа на Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, написа: „Путин е твърде предсказуем. С това изказване за тактическо ядрено оръжие в Беларус той признава, че се страхува да загуби и единственото, което може да направи, е да плаши с ядрено оръжие“.

Подобна е и тезата на преподавателя от университета Джорджтаун – Джил Дохърти, дългогодишен шеф на бюрото на СиЕнЕн в Москва:

Тагарев: Действията на България са сигнал към Кремъл – "ето вижте, ние сме с вас"

“„Това е провокация, но също така – знак за слабост, защото е едно от малкото неща, които в момента Путин може да направи. Нека погледнем в каква ситуация се намира той – не успя да спечели кой знае какво от срещата с китайския президент, Межуданародният наказателен съд издаде заповед за ареста му. Освен това – боевете в Украйна не вървят мното добре”, коментира Дохърти. 

Владимир Путин обяви още, че Русия вече е разположила в Беларус десет самолета, и ракетни комплекси "Искандер", с които могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени оръжия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.