По думите му няколко вериги вече са заявили желание за подаване на цени в сайта foodprice.bg

При някои млечни и месни продукти, както и при яйцата, се получава осезаема разлика в цената. Наблюдаваме намаления и промоции в хранителните вериги, което означава, че надценките от 50 до 100% на кашкавал от краве мляко по БДС и краве сирене, не са били обосновани. Това не е незаконно, имаме свободна пазарна икономика. В България обаче трябва да се въведе Закон за търговията с храни, за да се гарантира прозрачността на цените от фермата до трапезата. Това заяви зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Драстична разлика при цените на храните, горивата и сметките в различните градове

Според него една проверка за картел при цените на храните може да се проточи, но КЗК трябва да върши работата си професионално. "Сайтът за сравнение на цените на храните е първата от N на брой стъпки, които трябва да предприемат парламентът и редовният кабинет, за да се постигне ефект, добър за българския потребител и производител. Служебният кабинет констатира сериозен дефицит от закони и политики. Оттам има и сериозен дефицит в достъпа до пазари и възможността на българския потребител да получи най-добрата цена, а производителят - най-справедливата", смята Джиков.

По думите му няколко вериги вече са заявили желание за подаване на цени в сайта foodprice.bg. "Той не е нито рекламен, нито за онлайн търговия. 80-годишната ви баба няма да го отвори и да се ориентира къде е най-изгодно. Сайтът ще даде прозрачност. Особено полезен ще бъде на журналистите. Многото нарушения, констатирани от БАБХ и НАП, показват, че институциите през последните 20 години не са били на мястото си", посочи още Джиков. И допълни, че в България има 4 или 5 вериги, които осъществяват почти 70% от търговията с храни.

"Искаме да създадем работна група с Испания и да предадем техния опит в прозрачността и търговията с храни. Таванът на надценката, на цените или електронни етикети са обект на анализ. От 30 март се отваря мярка за подпомагане на българските производители с 215 млн. лева", коментира още заместник-министърът.

Той се обърна към овцевъдите с думите, че днес ще бъде проведена среща, при която проблемът с вноса на агнешко да бъде засегнат. Междувременно стана ясно, че хората от бранша се готвят да блокират границите ни с Гърция и Северна Македония в знак на протест именно срещу вноса на агнешко.

Относно задържаните за незаконен лов на акула рибари, Джиков разкри, че служебният кабинет е ангажирал адвокати, които да проучат казуса. "Българските кораби в момента на задържането не са били на румънска територия, а в международни води. Рибарите ще бъдат защитени", категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.