Анвита Патил изкара 162 точки на теста на Менса

Ученичката от Манчестър Анвита Патил изкара 162 точки на теста за интелигентност на "Менса", изпреварвайки световноизвестни учени като Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, чийто коефициент на интелигентност е 160. Това съобщи вестник "Манчестър Ивнинг Нюз", предаде БГНЕС.

Отбелязва се, че Патил, която е седмокласничка в частно девическо училище, била на 11 години, когато се е явила на теста през януари. Според публикацията тя се възпитава в академично семейство: баща ѝ работи като консултант в Националната здравна служба, а майка ѝ е докторант по математика.

Счита се, че средният коефициент на интелигентност в света е около 100. Дружеството "Менса", най-голямата организация за хора с висок интелект, покани Патил да се присъедини към редиците им, след като получи резултатите от теста ѝ. Дружеството има около 20 000 членове, които се срещат периодично и провеждат събития онлайн.

През 2021 г. британският вестник "Бристол пост" съобщава, че местният 12-годишен ученик Барнаби Суинбърн е изкарал 162 точки на теста за интелигентност. В резултат на теста тийнейджърът също бе поканен в обществото „Менса“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.