Коментар на Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи и Явор Панталеев от Национално сдружение на българските спедитори

Служебното правителство планира вдигане на тол таксите. Това вероятно ще се случи до два месеца, обяви регионалният министър Иван Шишков. 

Според Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи пари за поддръжка на пътищата трябва да има, както и пълен одит на системата. "Таксите трябва да се събират качествено. Трябва да се знае и каква част от приходите се използват за поддръжка на пътищата, увеличаването на всеки шест месеца на таксата спира цялото планиране на превозвачите, но и покупателната способност продължава да пада. Само ще натоварим икономиката, а не да решим проблема", посочи той. И допълни, че е важно каква ще е конкретната цифра за ръст на тол таксите, облагане на транзитните коридори, отстъпка за свръхпробег на превозвачите и контрол на всички нарушения.

Шишков: Тол таксите ще бъдат увеличени

От своя страна Явор Панталеев от Национално сдружение на българските спедитори смята, че увеличението на тол таксите е било планирано. "Добре, че правителството се вразуми и го отложи с още шест месеца. надявахме се те са използват, за да се промени логиката на тол системата, която от самото начало е сбъркана. Измислиха нещо, което не отговаря на потребностите на държавата и превозвачите. Надяваме се, че след изборите МРРБ ще влезе в режим на диалог, за да поправим грешките", коментира той. 

Той обясни как функционира тол системата. "Има доставчик на декларирани данни - фирми, които поддържат GPS-и. Те изпращат информации на национален доставчик на услуги за това откъде е минало едно превозно средство. Доставчикът събира парите от превозвачите и задържа 7% комисиона, превежда разликата на АПИ. Парите трябва да влизат директно в АПИ и агенцията да разплаща дължимото. Пътищата трябва да бъдат платени за транзитния трафик, преминаването през България", смята Панталеев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.