"За Великден разчитаме да имаме 6,5 км от АМ „Европа”, обясни регионалният министър

Вдигат с 50% тол таксите за тежкия трафик в страната. Това вероятно ще се случи до два месеца, обяви регионалният министър Иван Шишков. 

След като кабинетът вече един път отложи повишаването на тол таксите от началото на година, този път служебната власт е решена да вдигне цените. 

Идеята е този път влияние върху цената да окажат и изминатите километри на територията на страната, като над определен пробег да има отстъпки - така реално ще се направи жест към вътрешните превозвачи. И ще се обложи с повече средства транзитния трафик за сметка на родния.

Стаменов: С въвеждането на еднократен данък "Печалба" сивата икономика ще скочи

Планът е скокът от средата на годината да бъде с 50%, но повечето изминати километри ще струват по-малко за бизнеса. Сега властта търси справедлив механизъм, по който да бъдат увеличени цените.

“Тези товарни автомобили, които ще преминат над 5000 км, да заплатят малко по-малко тол, да има един механизъм за връщане на тол такса към тях”, предложи регионалният министър. “В крайна сметка превозвачите, които минават най-големи разстояния в България да могат да бъдат облекчени, това наистина рикошира и върху цената на всички продукти на вътрешния пазар”, допълни той.

Как ще се връщат парите на шофьорите, глобени повече от 3 пъти за липса на винетка

От камарата на автомобилните превозвачи контрираха, според тях има други належащи проблеми за решаване, преди да започнат да плащат повече, за да пътуват.

“Да се направи един пълен одит на тази система и да се види дали всички приходи отиват в държавата. И да бъдат намалени обемите на компенсаторните такси. Очевидно нашата система не функционира правилно и за 2021 година и 2022 г., по наши изчисления, начислените глоби са много повече от събраните такси”, посочи Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи.

Идеите на регионалното министерство не спират дотук. Обмислят увеличение с 35% на пътните такси в диапазона от 16 часа в петък до 20 часа в неделя, за да се облекчи трафика през уикенда. 

Шофьор получи два фиша за едно преминаване пред камера на тол (ВИДЕО)

“Тогава няма да имаме нужда от забрана на тир движението на Републиканската пътна мрежа и всеки ще избира дали да ползва нашата пътна мрежа срещу по-високо заплащане”, поясни Шишков. Но от Камарата на автомобилните превозвачи не са съгласни с предложението. 

Обмисля се към обхвата на тол системата да бъдат добавени и третокласни пътища, които водят към Гранични пунктове, като Кюстендил- Гюешево, Благоевград - Станке Лисичково и Петрич - Златарево. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.