Вижте какви документи трябва да бъдат подадени

Държавата ще трябва да върне на шофьорите около 5 млн. лева за глоби, наложени при липса на винетка. Това показват данните на Агенция „Пътна инфраструктура”. Решението идва, след като 48-ият парламент прие със задна дата да могат да се налагат до три санкции годишно при шофиране без винетка.

Каква е процедурата, по която ще бъдат възстановявани парите?

Около 45-  толкова са глобите за липса на винетка, които има семейството на Мариан. Някои от тях платени, други не, но всички те от злополучната камера на разклона за Божурище.

„Аз имам три автомобила. На единия автомобил съм платил 12, на другия 3”, обяснява Мариан Христов.

И като тегли чертата вече е направил сметка колко пари трябва да му върне държавата.

„За единия автомобил 630 лв.”, изчислява Мариан.

След промените в закона: Какво ще се случи със задълженията за винетки на хората от Пролеша 

 Данните на Пътната агенция показват, че от 2019 г. насам, колите с над 3 платени глоби за година са повече от 22 хил. За да си получат обратно част от платените санкции, шофьорите трябва да подадат заявление на място или по електронен път.

„В заявлението е описано какво трябва да бъде приложено. В общи линии това са копие на талона, документ за неоснователно платените такси, банкова сметка и титуляр”, обясни доц. Георги Балабанов, Националното ТОЛ управление.

Ако шофьорът няма някои от документите, подава само тези, които има.

Всички неплатени глоби над допустимите по закон ще бъдат заличени, казват от ТОЛ управлението.

„Всички нарушения над третото автоматично ще бъдат анулирани”, обясни доц. Георги Балабанов.

СЛЕД СЛУЧАЯ "ПРОЛЕША": Парламентът гласува промените в Закона за пътищата

„Специално за Пролеша можеше да ни изчистят всички глоби, но и на това сме доволни в интерес на истината, защото 3 глоби е едно, друго е 30”, коментира Мариан.  
 

Експертите смятат, че по този начин държавата няма да бъде ощетена, ремонтите на пътища също.

„Парите, които се събират от пътни такси, твърдо е записано, че тези пари отиват единствено и само за ремонт и възстановяване на пътища, така че тези 5 млн. не са реално пари, които идват от винетки, а това са пари, които са събрани така или иначе от наложени глоби”, обясни доц. Балабанов.

А Мариан вече е подал заявление и чака в рамките на 5 работни дни да си получи обратно парите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.