Има ли пострадали?

Оранжев код за силен вятър в осем области в Северозападна и Централна България. Скоростта му достига до 30-32 метра в секунда.

Над сто са сигналите след бурята, която удари в понеделник Пловдив. Мъж е приет в болница със счупен крак, фрактури по главата и гръбнака, след като дърво падна върху него в кв. "Кършияка".  Засега това е единственият пострадал в Пловдив от ураганните ветрове, които вилнеят от снощи. Десетки дървета са изтръгнати от корена, а от пожарната обявиха, че 44 автомобила са затиснати. Изолация на блок се срути върху детска градина. Няма информация за пострадали деца, тъй като минути преди бурята те са били прибрани в сградата на учебното заведение.

"Около 120 са децата, които преди това са били на двора", разказва директорът на детска градина "Кремена" Борислава Вичева. Оттам се надяват, че фирмата изпълнител, която е извършила санирането на блока, ще поеме щетите.

"Действията по санирането са наложени и заплатени от живущи. Администрацията не е уведомена за това, което са възнамерявали да направят", коментира в ефира на "Здравей, България" инж. Сакъбов, експерт по енергийна ефективност в район "Тракия". Той допълни още, че по случая ще започне проверка.

След силна буря: Изолация на блок падна върху детска градина в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разчистването на Пловдив от последствията от силния ураганен вятър продължава и във вторник. През последното денонощие екипите на РДПБЗН Пловдив са реагирали на 64 сигнала за произшествия. Продължават да постъпват нови съобщения, по които работят повече от 30 пожарникари и спасители.

За паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели са само част от подадените сигнали, по които служителите на пожарна и спасители от сектор СОД работят. Под напора на вятъра дървета са се стоварили върху паркирани автомобили, като част от тях са смазани от тежестта им. Сигналите за щети от този тип са близо 44. 

Ураганен вятър с пориви над 100 километра в час изтръгва покрива на фуражния завод в Белозем. Вдига 400 квадратни метра конструкция във въздуха, която лети 50 метра и със страшна сила се стоварва върху склад за суровини, в следствие на което пробива покрива му. В предприятието работят 20 служители. Нито едни не е пострадал, защото инцидентът е станал минути след края на работното им време.
Отнесен от вятъра покрив на стопанска постройка премина на сантиметри от кола на Околовръстното на Пловдив. Инцидентът стана на разклона за Златитрап. Силният вятър стовари огромно, тежащо 2 тона дърво върху 4 паркирани автомобила. Изтръгва от корените 20-метрова топола, която премазва нов автомобил. Собственикът го закупил преди 3 месеца.

Пловдивска област е сред 8-те в страната, за които е обявен оранжев код. Само от сутринта във вторник подадените сигнали за произшествия са повече от 30.

От пожарната напомнят на гражданите да бъдат внимателни, защото силният вятър ще продължи през целия ден. Препоръката е пешеходците добре да подбират маршрутите си на придвижване по тротоарите, а собствениците на жилища да обезопасят своите балкони от падащи предмети.

Препоръчваме строителните фирми да прегледат и обезопасят оградите и скелетата на своите обекти, а търговските фирми - рекламно-информационните си елементи. Към водачите на МПС – съветът е да не паркират под дървета. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.