Земеделците искат забрана на вноса на зърно от Украйна

Масов протест на зърнопроизводители у нас блокира с часове основните пътни артерии към Румъния. Причината - вносът на украинско зърно и слънчоглед, който според недоволните убива българското производство. Блокади имаше на „Дунав мост”, в Кардам и Дуранкулак.

Зърнопроизводители от Видин, Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик се събраха на международния път Е79 край Видин и блокираха за 30 минути пътя за „Дунав мост” 2. Лично служебният министър на земеделието се качи на трактор и спря движението в знак на подкрепа към земеделците.

Зърнопроизводители готвят блокади на границата заради свободния внос от Украйна (ВИДЕО)

20 пъти се е увеличил вносът на зърно у нас, а българската продукция стои непродадена, твърдят зърнопроизводители. „Хамбарите ни са пълни, търговия няма. Никой не иска да купи българската стока, защото сме залети незаконно със стока от Украйна”, смята зърнопроизводителят от Враца Румяна Ангелова.

„Основният проблем е вносът на слънчоглед, който като количество е почти толкова, колкото се произвежда в България. Слънчоглед с недоказано качество, който се произвежда и не се спазват правилата, които ние спазваме в рамките на Европейския съюз”, посочи Александър Мидачкин - зърнопроизводител от Пазарджик.

Зърнопроизводители от Плевен също подкрепиха протеста. Те изкараха тракторите си на пътя Плевен – София. „Нещата са трагични и извън контрол, спрямо слънчогледа в България. Складовете ни са пълни. Към момента претърпяваме загуби от 800 милиона лева, откакто сме го ожънали досега”, коментира зам.-председателят на НАЗ Георги Милев.

Снимка: БГНЕС

Според служебния министър на земеделието Явор Гечев държавата е сигнализирала европейските институции за проблема с вноса на зърно от Украйна, но няма резултат. „Ако ние спрем да взимаме украински продукти, това означава, че нарушаваме европейското законодателство. На предстоящата среща с президента и на срещите в ЕК България, заедно с други държави, ще настоява за допълнителни мерки, които коридорите да не спират в дадените държави”, каза Гечев.

Следващата седмица зърнопроизводителите от България ще се присъединят към колегите си в Румъния. „Надяваме се колегите от Полша също да се включват, защото това са трите най-засегнати държави”, е мнението на Румяна Ангелова.

В четвъртък протестите във Видин продължават. Предвижда се отново да се блокира пътят за „Дунав мост” 2.

Снимка: БГНЕС

Повече от два часа хора и трактори блокираха и „Дунав мост” при Русе. На граничния пункт „Кардам” земеделците струпаха над 200 машини.

„Половината зърно в Русе стои по складовете. Последно, цената за пшеница беше 430 лв. Не продаваме, защото на тази цена сме под себестойността”, коментира Милен Колев от Съюза на дунавските зърнопроизводители.

„Брюксел си направи гаргара с българските земеделски производители. Това е като да ви дадат помощ от 3 ст., когато кашкавалът струва 30 лв. Загубите, които търпим, са над 800 млн. лева”, каза председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„Не може нашата стока да залежава, за сметка на помощта на Украйна”, смята заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

„Всички хора в района очакват през лятото ренти от нашите колеги. Как ще ги дадат? Това са над 2 милиарда на година - един ресурс, който влиза в бюджета на страната”, каза председателят на Бургаската асоциация на зърнопроизводителите Николай Киров.

Снимка: БГНЕС

„Не ни убивайте! Достойнството на всеки един от нас е в бизнеса ни”, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

 


Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.