Основателят на FTX е съден за кражби от депозити на клиенти на фалиралата криптоборса

Американските прокурори повдигнаха ново обвинение на основателя на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд. Според обвинението той е опитал да подкупи китайски държавни служители с общо над 40 млн. долара. Прокурорите в Манхатън твърдят, че целта е била размразяване на сметки, принадлежащи на неговия хедж фонд „Аламеда Рисърч”, които бяха замразени от китайските власти. В сметките има над 1 млрд. долара в криптовалута, казват още от държавното щатско обвинение.

Арестуваха на Бахамите основателя на голяма криптоборса

Оказва се, че най-вероятно Банкман-Фрийд е успял да подкупи служителите, защото данните показват, че сметките са размразени, след като парите от подкупа са преведени през ноември на 2021 г. Средствата дошли от основната сметка на „Аламеда” в неизвестен портфейл с криптовалута. След размразяването обвиняемият вероятно е наредил допълнителни плащания към китайските служители.

Новите данни засилват натиска върху 31-годишния вече бивш милиардер, който вече се призна за виновен по осем точки за срива на FTX. Прокурорите твърдят, че Банкман-Фрийд е откраднал милиарди долари от депозитите на клиенти, за да покрие загубите на хедж фонда си. Защитата засега отказва коментар, а самият обвиняем твърди, че никога не е крал пари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.