С бившия директор на Съвета за надзор на одита в Скопие разговаря Стоян Нешев

И на тези извънредни парламентарни избори секциите, в които ще гласуват българите в Северна Македония, ще бъдат 7. Изборите в югозападната ни съседка следят специалните пратеници на NOVA Стоян Нешев и операторът Димитър Василев, които са в Скопие. Те разговаряха с бившия партиен функционер Ване Цветанов, който избра да напусне РСМ. 

От най-близък до властта той вече е разследван за злоупотреба със служебно положение. Ване Цветанов е работил в правителствата на двама политически опоненти в Северна Македония – в това на Никола Груевски и по времето на Зоран Заев. Преди няколко месеца напуска Македония, свързваме се с него онлайн, без да издаваме къде живее сега.

Кметът на Куманово: Не е добре тук да има български клуб

„Аз станах един от главните противници на Никола Груевски и много помогнах на Зоран Заев да дойде на власт”, заявява Ване Цветанов, бивш директор на Съвета за надзор на одита в РСМ.

Бил е директор на Съвета за развитие и надзор на одита в Скопие. Уволнен е миналата година, заради това че наел съпругата си в службата. „България помогна на институцията, която аз ръководех, и заради което бях сменен. И сега съм жертва на политическа репресия. Аз исках да се имплемeнтира българският модел за контрол върху регистрираните одитори, но правителството не желаеше да се практикува българският модел. Без значение, че България изхарчи време и ресурси”, разказва той.

Преди няколко месеца срещу Цветанов започва разследване за злоупотреби, с които според властите е ощетил държавния бюджет със 75 000 евро. „Не се чувствам виновен, но знам, че ще бъда осъден в Македония благодарение на политическия сговор за моя случай. В прокуратурата в момента и да желаят не могат да ми дадат по-малко от 3 години”, твърди той.

След закриването на българския клуб в Битоля: Членове на сдружението ще съдят РСМ в Страсбург

NOVA отправи писмени въпроси до прокуратурата на РСМ дали се водят досъдебни производства срещу Цветанов. Оттам отговориха така: „Заради презумпцията за невиновност Прокуратурата на РСМ не може да разкрива данни за самоличността на лицата, срещу които води досъдебно производство”.

„Ще се върнете ли някой ден в Македония?”, попитахме  Ване Цветанов. „Не вярвам. Това, което направих е избор и няма връщане назад”, категоричен е той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.