Сумата беше одобрена от финансовата комисия на Федералното събрание на страната

Правителството на Швейцария отпусна 109 млрд. франка или около 118 млрд. щатски долара под формата на спешни гаранционни кредити за Швейцарската национална банка и UBS за придобиването на колабиралата Credit Suisse.

Легенда в банкирането застава начело на UBS

Федералният съвет прие специалното съобщение за двата спешни гаранционни кредита по време на заседанието си на 29 март, се казва в изявлението на правителството. Сумата беше одобрена от финансовата комисия на Федералното събрание на Швейцария със 17 гласа „за”, един „против” и четирима въздържали се. Одобрението е за 109 млрд. швейцарски франка, от които 100 млрд. са гарантирани от правителството. Останалите 9 мрлд. ще бъдат използвани, само ако загубите на UBS надхвърлят 5 млрд. франка.

По-рано през този месец швейцарският гигант UBS се съгласи да придобие колабиралата Credit Suisse за 3 млрд. франка под натиска на местното правителство. Швейцарската национална банка се зае с подкрепата на сделката, която превръща UBS в един от банковите гиганти в света.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.