Целта е да се увеличи обемът на активния газ

Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) „Чирен” бе подписан в сряда от възложителя „Булгартрансгаз” и изпълнителя „Ю Джи Ес Дрилинг Чирен”.

Контрактът е за разширение на сондажния фонд. Целта е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. м, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. м. Нагнетяването пък трябва да се увеличи до 8 млн. куб. м на ден.

От 2024 г. България ще получава газ през LNG терминала в Александруполис

Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен – Бутан.

Разширението на подземното газохранилище е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Финансира се от Механизма за свързване на Европа. То ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от „Булгартрансгаз”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.