Анализ на политолозите Петър Чолаков и Георги Киряков

Мисля, че изпреварващият ход на ПП да заявят, че няма да подкрепят редовно правителство беше много добър, защото предопределиха и този на ДБ. Сега ако решат ДБ да се цепят, излиза, че предават четата и това ще разочарова техните избиратели. Борисов се превръща в Лили Иванова на българската политика - той е вечен. Някои идват и си отиват, той остава и печели избори. Вероятността за сформиране на правителство е малка. Вариант за експертен кабинет има - около евроатлантическите сили. Това каза за ''Твоят ден'' политологът Петър Чолаков.

По думите му едно такова правителство ще бъде продадено от "Възраждане" като еманация на задкулиситето на хората на Сорос и Бил Гейтс. ''Ще бъде политическа грешка експертен кабинет между ГЕРБ и ПП. Ако не се разточи процедурата за връчване на мандатите и не се състави кабинет, ще ходим на избори и през лятото", коментира той. 

Какви са вариантите за коалиционен кабинет

Политологът Георги Киряков смята, че ПП искат да се мине през две фази на споразумение. "Първо да е единодушно гласуване в НС по общи теми и след това да се мисли на базата на приетите реформи какво може да се случи. Борисов обаче иска първо мнозинство, после приоритети. Така върви към възможността за взрияване на мнозинството. По-вероятно е да се стигне до нови избори, отколкото на базата на някаква платформа да се направи правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Все по-малко вероятна става тази възможност с всеки изминал ден. Така се върви към нови избори от гледна точка на това, че от 5 вота ГЕРБ са спечелили 3, два пъти не успяха да съставят кабинет", посочи той.

Според него ПП, ако не е в коалиция с ДБ на местните избори, вероятно няма да спечели нито един голям град. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.