"Комунизмът в Европа е повлиян от азиатските народи", обясни Гарелов

Времето на Желязната завеса хвърля сянка върху бъдещето на десетки нации, а под знака на петолъчката се вихрят едни от най-кървавите режими в историята на човечеството. Един човек е бил пряк свидетел на всичко, при това от първия ред - на фронтовата линия. Човек, който вече 50 години е в телевизионната журналистика. Иван Гарелов.

Той разказа за събития, може би забравени от някого, но раните, които са отворили, дават отпечатък и в настоящето.

„Жестокостта зависи от каузата, за която хората се борят. Когато палестинците се бият за каузата да имат своя родина, те са смели и се бият без да им мигне окото. Малките деца – на около 13-годишна възраст, са по-смели, защото няма какво да губят”, разказа Гарелов своя опит по бойните полета на света.

За геноцида в Камбоджа, където един режим унищожава голяма част от своето население с цел да построи идеално общество и на първо място избива интелигенцията си, той прави филм. „Къде сте вие, доктор Терпи”, е закупен от два американски университета, за да изучават студентите драматургията на документалния филм. В края на 1978 г. войските на комунистически Виетнам нахлуват в Камбоджа и слагат край на режима на Червените кхмери.

„У нас това, което показахме, им се струва много далечно. Защо? Ориентирайте се по каузата. Разбирате ли какво означава това в името на глупави идеологии като ИДИЛ”, каза Гарелов. „Когато се върнах тук, видях брошура от Димитър Станишев (дипломат, народен представител, баща на бившия премиер Сергей Станишев) колко добри хора са Червените кхмери. Той отговаряше за международното политическо движение. Толкова сме били далеч от това каква е реалността”, каза Гарелов.

По думите му комунизмът в неговата крайна форма тук (в Европа) е доста повлиян от азиатските народи.

„Кралството беше една процъфтяваща страна, един много културен народ. Представете си - държавният глава се занимаваше с кино, той беше и актьор, и продуцент, и режисьор – и всичко. Те нямаха проблеми с изхранването си. Някой ги научи как да произвеждат два пъти повече ориз и те съкратиха площите, защото това им стигаше”, обясни Гарелов за Камбоджа.

Журналистът разказа, че Червените кхмери получават идеите по време на майските събития във Франция, където се издигат големите идеи на Мао Дзъдун, на др. „Те дори са разделили народа си на няколко части – унищожават тези, които живели по границите с Виетнам, защото са повлияни от виетнамците”, допълни Гарелов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.