През 2022 година светът бе белязан от рекордно висока инфлация, която се усети особено рязко в страните от Източна Европа

През 2022 година светът бе белязан от рекордно висока инфлация, която се усети особено рязко в страните от Източна Европа. В България цените на стоките и услугите се увеличиха с близо 19%, в Сърбия - с около 15%, а в Хърватия - почти 14%. Успяха ли да реагират бизнесите на тази динамична ситуация и как това се отрази на месечните заплати в ИТ сектора? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в тази статия.

Как се промениха заплатите в IT сектора през 2022 г.?

През първата половина на 2022 година се забеляза значителен ръст на средната заплата в IT сектора вследствие на недостиг на кадри, но се очаква тази тенденция да претърпи промяна през 2023 година.

Информационните технологии, като един от най-развиващите се сектори на икономиката, не бяха изключение от динамиката, наложена от глобалната обстановка и високата инфлация. Това е и причина голяма част от компаниите да проявят предпазливост при промени във възнагражденията.

При повишаването на средната заплата в този сектор през 2022 година, много от компаниите действаха реактивно и наложиха увеличение на заплатите под инфлационните проценти.

Прогнози за заплати в IT сектора през 2023 г.

Данни от проучване на Manpower България, цитирано в DEV.BG, представят плановете на IT работодателите в България за първото полугодие на 2023г. Съгласно анкетните резултати, 27.8% от работодателите не планират промени във възнагражденията си, в сравнение с 5.6% за 2022 г.

Над 50% от компаниите споделят планове да увеличат възнагражденията си между 6 и 10% през първата половина на годината. Тези резултати подкрепят прогнозите, че ако има ръст в средната нетна заплата за сектора, то той ще е по-скоро бавен.

Как се отразиха големите съкращения в IT компании

Google, Amazon, Microsoft и Facebook са само част от технологичните гиганти, които съкратиха десетки хиляди служители в края на миналата и в началото на тази година. Въпреки това, процентът на безработица в САЩ за IT индустрията остана значително нисък. Как всичко това се отрази на ситуацията у нас?

Масовите съкращения в технологични компании подтикнаха българските работодатели към по-предпазливи действия. Все още има голямо търсене на кадри в сектора, но от последното тримесечие на 2022 година се забелязва спад в обема на отворени IT позиции за България. Въпреки това, част от IT работодателите у нас имат позитивна нагласа за 2023 г. и ще се възползват от временното затишие на пазара, за да разрастнат екипите си и да се подготвят успешно за една по-силна година.

Тенденции спрямо възнаграждения и придобивки

Според последните данни, основната тенденция е компаниите да подобряват възнагражденията и социалните придобивки на своите служители спрямо възможностите си. Тези насоки са подкрепени от високите изисквания и бързото развитие в сферата на информационните технологии.

Задържането на таланти ще бъде приоритет за компаниите през 2023 г., като част от тях ще се фокусират и върху привличането нови кадри. Очаква се тази тенденция да продължи и да се усили през следващите години, като работодателите ще трябва да бъдат гъвкави и да отговарят на индивидуалните нужди и очаквания на своите служители в България на най-търсените технологии, за да ги задържат.

Нестандартните придобивки в IT сектора

Както и в други сфери, в IT сектора е важно да се предоставят не само финансови стимули, но и разнообразни социални придобивки, които да подобрят работната атмосфера и да допринесат за по-добро балансиране на личния и професионалния живот на служителите.

Кратък преглед на обявите в DEV.BG показва, че IT работодателите предлагат богати пакети от допълнителни придобивки за своите служители. Тези придобивки служат, както за привличане нови кадри, така и за задържане на служители с по-дълъг стаж, като им осигуряват удобство на работа и повишаване на стандарта на живот. 

Едни от най-популярните придобивки за IT специалисти са свързани с повече възможности за почивка, които включват намалено работно време, допълнителен отпуск или платени wellness дни. Част от големите компании предлагат и програми, с които да намалят грижите на служителите си под формата на персонални помощници за децата или оказване на финансова подкрепа за млади родители.

Повечето работодатели поставят висок приоритет и върху здравето на своите служители. Сред най-често срещаните придобивки са допълнително здравно осигуряване и медицински застраховки. Наред с това компаниите предлагат MultiSport карти, както и достъп до спортни зали в офисите за поддържане на добро здравословно състояние.

За организациите социалните придобивки могат да бъдат инструмент за привличане и задържане на талантливи служители, както и за подобряване на работната обстановка и удовлетвореността на работниците. Те могат да допринесат за постигане на по-високо ниво на работна мотивация и по-добри резултати на организацията. Като цяло, социалните придобивки са важен елемент за постигане на по-добри условия на труд и по-голямо благосъстояние за работниците.

Фактори, които влияят на заплатите в IT сектора

Възнагражденията в сектора на информационните технологии у нас и търсенето на нови кадри се определят от множество фактори. Голямо влияние оказва текущата икономическа ситуация, която се отразява значително при финансирането на startup-и и забавя растежа на scale-up компании.

Друг фактор е конкуренцията на пазара, която продължава да е в сила дори и в сегашния период на застой при търсенето на кадри. Преглед на IT обявите за София в DEV.BG показва, че най-търсени са специалистите по Backend Development, следвани от позиции, свързани с инфраструктурата и Frontend Development.

Местоположението на компанията също е от значение. В зависимост от него, заплатите в сферата на информационните технологии могат да варират. В големите градове, където конкуренцията е по-голяма, заплатите обикновено са по-високи, защото там има повече възможности за кариерно развитие и по-голям брой компании, които са готови да инвестират в технологичен талант. От друга страна се забелязва и ръст на желаещите IT специалисти да работят в компании извън страната или отдалечено.

Основно предизвикателство пред IT компании в България е да задържат служителите си чрез съобразяване на възнагражденията за инженерни позиции спрямо конкуренцията и сегашната обстановка на пазара.

Според последните прогнози повишаването на заплатите в IT сектора клони по-скоро към забавен ръст с вероятност и за застой. Това е основното наблюдение от края на 2022 г. и се очаква тази тенденция да продължи през 2023 г. Въпреки временната предпазливост на работодателите, прогнозите включват засилено търсене на кадри в дългосрочен план.