Издигнати бяха две кандидатури

Основната задача пред новите 240 беше да изберат председател на Народното събрание. По закон това задължително трябва да се случи в първия пленарен ден. Издигнати бяха две номинации - на ГЕРБ-СДС и на „Възраждане”. И днес обаче, както и в предишния парламент, консенсус нямаше и се наложи отново часовникът да бъде спрян.

От първия път: Не избраха председател на парламента. ПП-ДБ предложи ротационен

Двете кандидатури бяха отхвърлени за по-малко от пет минути. Предложението на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, срещна подкрепата на своите съпартийци и на депутатите от ИТН. Петър Петров от „Възраждане” беше одобрен единствено от своята парламентарна група. Изход от ситуацията предложиха от ПП-ДБ.

„Предлагаме на всеки два месеца Народното събрание да взема решение, с което да редува председателите на Правната комисия и на парламента. Знаем, че това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

Последва Председателски съвет и дълга почивка. Но до консенсус не се стигна. „Не, не няма решение, продължаваме утре”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА 49-ИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Все пак, депутатите се върнаха обратно на работните си места. И последва критика от „Има такъв народ”. „В миналия парламент би трябвало да помните, защото всички бяхте тук, колко грозно, недостойно и жалко поведение имахте, избирайки председател. В парламентарната практика има два модела, които се спазват - или има предварително сформирано мнозинство, което си избира председател, или спечелилата най-много места парламентарна група - за нея се гласува за председател”, поясни Тошко Йорданов.

С надежда за разговори и намиране на консенсус, заседанието беше прекратено. „За това ги оставих колегите утре да поговорят. Сигурно разговорът, диалогът ще помогне”, заяви председателстващият първото заседание Вежди Рашидов.

След срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Без окончателно решение за председател на парламента

От ГЕРБ бяха категорични, че ротационния модел е трудноприложим. „Има парламентарна практика - първият получава парламентарния председател. Всеки, който иска нещо различно от това, може би е много нова мода, нещо нетрадиционно. Да се редуваме има смисъл. Понеже беше даден за пример Европарламентът - ЕНП и социалистите се редуват на две години и половина”, заяви Бойко Борисов.

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” лаконично тълкуваха поредния фалстарт за избор на председател. „Имаше конструктивно предложение от ПП, което се радвам че показа разлика от миналия парламент”, поясни Кирил Петков.

Удари първият звънец на новия парламент, депутатите положиха клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Зад проваления избор от ДПС заподозряха несигурност в лицето на най-голямата парламентарна група. „Страхът в първата политическа сила да влезе в управлението на страната е много голям, особено в лидера им”, е мнението на Рамадан Аталай.

От „Възраждане” останаха обрани в коментарите си. „Ще го обсъдим, благодаря ви”, беше позицията на Петър Петров.

В 48-ото Народно събрание изборът на председател отне три дни и беше съпроводен от скандали.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.