Повече от 10 години храмът е заключен, тъй като има риск всеки момент да се срути

В навечерието на един от големите християнски празници Възкресение Христово жителите на най-голямото пловдивско село Първенец се обединиха около каузата да спасят църквата, която се е превърнал в символ на населеното място. Повече от 10 години храмът е заключен, тъй като има риск всеки момент да се срути.

„Всички хора много съжаляваме, че вече така дълго не може да влезем в църквата. Не може да запалим свещ, не може да дойдем на празниците”, споделя Петрана Воденичарова.

Старата църква „Свети Свети Константин и Елена” в пловдивското село Първенец вече 10 години не посреща миряните. Дървените колони са изгнили, а църковният купол е нестабилен и всеки момент може да се срути. Само попът и клисарката се осмеляват да влязат вътре

„Изгниха тези работи и започнаха да падат. А тук тези колони са кухи. Ето вижте отдолу с летвички и кал мазани и това вътре е кухо. Царският трон е изгнил. Това вътре е дървояд, който изял всичко и се руши”, разказва клисарката Анка Тагарева.

"Дотам и обратно": Доброволци възраждат стара църква в Севлиевско (ВИДЕО)

Течовете в храма също рушат. Ден след ден изчезват изографисаните библейски сцени и светци. На тяхно място избиват влага и мухъл.

„Целият покрив тук. Той като навес направен с керемиди да покрива иконата да не вали дъжд. Всичко се срути при буря една вечер. Иконата на Константин и Елена се засегна. Беше в метална рамка и я прибрахме в другия храм”, разказва Анка Тагарева.

Когато камбанарията се наклонила и кръстът на кубето се отместил, щъркелите, които до този момент гнездели на върха, изчезнали. От тогава рушащата се църква се превърнала в болка за хората.

Църквата е изградена пред 150 години.

„Събирали си камъни, но под влиянието и на руските войници, благодарение на тях е построен храмът. Той е в руски стил”, разказва Ренета Плевнелиева, кмет на с. Първенец.

Въпреки че сградата е паметник на културата от местно значение, досега цялостен ремонт не е правен, а миряните искат отново да могат да запалят свещ и да се помолят на Бога. В своя си храм.

„И с Възкресението Христово идва нашата надежда. Това е едно предизвестие за започване на нов живот, както с идването на пролетта, така и с Възкресение Христово и надеждата за възстановяване на този храм, всички сме обнадеждени”, казва отец Даниел, председател на църковното настоятелство.

За реставрацията на църквата настоятелството и кметът на община „Родопи“ започна мащабна дарителска кампания. За цялостния ремонт са необходими 660 000 лева. Вече има готов проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и пловдивската митрополия.

„Ние трябва да съберем половината от тези средства. Другата половина ще бъде осигурена от Българската православна църква. Водили сме разговори с Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай и трябва да съберем половината от тази сума. Хората се включиха много активно. Разчитаме много на бизнеса. В това ни е надеждата да съберем тези средства”, казва Павел Михайлов, кмет на община „Родопи”.

А хората в селото вече откликват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.