Днешните разговори продължиха близо 6 часа

Приключиха консултациите при президента Румен Радев. В рамките на два дни държавният глава се срещна с всички парламентарно представени партии и коалиции в търсене на формула за редовен кабинет. В сряда при Радев отидоха от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България”. Днес първи на „Дондуков” 2 отидоха от „Възраждане”. С третите президентът започна разговора с поздравления за изборния резултат. Поиска да разбере и как виждат ролята си в управлението.

„Дали има промяна във вашата нагласа по въпроса за сформиране на кабинет и въпроса за властта”, попита държавният глава.

„Ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народно събрание. Напротив, готови сме да управляваме”, отвърна Костадин Костадинов.

Но само с техен мандат. Президентът продължи да пита и колко време трябва на партиите, за да приемат важните закони.

„Защото раздаването на мандатите е обвързано с това”, поясни президентът.

„Най-вече трябва да се говори за бюджет, защото ние сме много закъснели. За нас е необяснимо поведението на водещи политически сили, които продължават да говорят за това как трябва да се прокарват закони за еврозоната. Считаме всички подобни разговори по тази тема като пряка подмяна на волята на българския избирател и като опит за един скрит, пълзящ държавен преврат”, коментира лидерът на „Възраждане”.

Костадинов на консултациите при Радев: Разговорите за еврозоната са опит за пълзящ преврат

След разговорите Костадинов допълни, че решението дали президентът ще бави първия мандат е само негово.

„Най-късият срок, в който може да се развърти цялата парламентарна рулетка е 4-5 седмици. Този срок напълно съвпада с този за приемането на държавния бюджет”, обясни още Костадинов.

На Рамазан и с баклава, в намален състав дойдоха за среща с президента и ДПС. Президентът очерта два приоритета.

„Парламентът тича в две успоредни писти - една е съставяне на редовно правителство с възможна най-широка парламентарна подкрепа, възможно най-рано. Другата писта е законодателната дейност”, каза Румен Радев.

„Наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма”, обясни Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си прехвърлят вината, не показват усилия за излизане от кризата

Готови са и да влязат в преговори, но засега не виждат диалог, а само разговори.

„Оформя се едно мнозинство в НС от първите две политически сили. Казахме, че засега не сме част от него заради липсата на диалог”, каза още Карадайъ.

След повече от час разговор с президента от ДПС допълниха – най-добрата формула за управление сега е коалиция. „Защото цената на едноличното еднопартийно управление за 12 години я платихме”, каза още лидерът на ДПС.

След тях при президента отидоха от БСП. Срещата на президента с тях започна със седем минути по-късно и не премина без напрежение. Държавния глава отново постави на първо място въпросът за успешната управленска формула.

„Докъде бихте стигнали с компромисите, защото всеки трябва да направи такива”, каза президентът.

БСП поставиха своите приоритети, но са категорични, че за да бъдат изпълнени първо е необходим бюджет.

Повечето партии го мислят, но никой не смее да ви го каже - беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет. Сигурна съм че и вие го отчитате като такава”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.  

„Ако беше внесен, в момента дефицитът щеше да бъде много по-сериозен”, контрира Румен Радев.

Държавният глава върна обратно с критика за работата на предишния парламент, когато с удължени срокове даде време за преговори.

Относно сформирането на редовно правителство от БСП  Нинова уточни: „Ако бъдем поканени, ще проведем вътрешно партийно допитване”.

Тя категорично изключи вариант за правителство на малцинството. А на финала консултациите определи неефективни.

„Има такъв народ” при президента: Ще бъдем опозиция и контрол на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

След като Радев не чу успешна формула за кабинет премина към математически сметки с последните дошли на „Дондуков” 2 – „Има такъв народ”.

„От партия отпаднала от българския парламент, вие отново се върнахте, което много рядко се среща”, твърди Румен Радев.

„Завръщането ни е оттук нататък. Ще се разминем с някои партии, докато се качваме нагоре, а те слизат надолу”, обясни Тошко Йорданов.

И са категорични правителство трябва да има, но засега застават като опозиция. А ако получат третия мандат от партията на Слави Трифонов са готови да предложат кабинет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.