Това заяви лидерът на ДПС на консултациите при президента

Представители на ДПС се явиха на консултации за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. На "Дондуков" 2 дойдоха председателят на партията Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев. Те подариха на държавния глава баклава по случай Рамазан Байрам. 

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

"На предишни консултации бяхте донесли таблица с процентното съотношение между различните парламентарни партии и предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов поглед върху политическия процес в страната и търсене на различни подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в предизборната си кампания необходимостта да се търси диалог, разум и компромис. Според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент. Като партия с голям и богат парламентарен опит, бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-отото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство, много важен въпрос. Имаме две много важни задачи - съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа възможно най-рано и законодателната дейност - приемането важни закони, от които зависи бъдещето на страната", каза президентът Радев в началото на срещата.

Той попита представителите на движението какви са условията за това формацията да се превърне в конструктивен фактор при евентуалното съставяне на кабинет, след като обявиха, че ще бъдат опозиция на оформилото се мнозинство от първите две политически сили.

"ДПС винаги е бил активен участник в приемането на закона за държавния бюджет. Как вие го виждате във времето, защото май месец е изпълнен с празници? Колко време е необходимо за приемане на бюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство?", попита още президентът.

Костадинов на консултациите при Радев: Разговорите за еврозоната са опит за пълзящ преврат

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ започна изказването си с поздрав към мюсюлманите за днешния им празник Рамазан Байрам. "Празникът е време за покаяние и опрощение", каза Карадайъ.

"Българският народ е мъдър и след 12-годишното еднолично управление създава една и съща структура на НС, независимо кой е първи или втори, и не овластява никого със самостоятелно мнозинство. Това бяха поредните ненужни предсрочни избори, които произведоха сходна структура на НС. Хората имат много проблеми. Обиколихме страната и опитахме да определим дневния ред на обществото - високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако сме част от мнозинството за кабинет, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да стане такъв и за политиците", каза Карадайъ.

Борисов на консултациите при Радев: Грехота е единомислието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъде проиграно (ВИДЕО)

Според него политиците у нас все още не са си научили урока, макар и след пет предсрочни вота. В подкрепа на думите си той изтъкна, че в изминалите 20 дни след изборите на 2 април е трябвало да се занимават със структуриране на мнозинство за редовен кабинет. "А всъщност наблюдаваме как първите две политически сили влязоха в полето на популизма и определиха законопроекти, които да се разглеждат, без да има субект, който да носи отговорността за тези действия", заяви Карадайъ.

Той изрази мнение, че политиците "трудно надскачат личното и партийното его". 

ПП-ДБ при президента: Ще предложим вариант за управление на страната само с втория мандат

"През 2001 г., след приватизацията, икономиката беше в разруха. В такава ситуация ДПС дойде на власт. Дългът беше над 17,5 млрд. През 2009 г., когато излязохме от властта, той беше 1,5 млрд. В края на 2020 г. стана 20 млрд. лева, което означава, че средно по 2 млрд. дълг сме трупали в периода на еднолично управление. Днес дългът вече е над 40 млрд. лева. Луксът да си правим пет пъти избори и да приемаме популистки бюджети водят до това", категоричен бе лидерът на ДПС.

След края на разговора с Радев Карадайъ обвини ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че си прехвърлят вината за евентуални поредни предсрочни избори. "Демонстрират състезание, но не и усилия за излизане от политическата криза", категоричен бе лидерът на ДПС.

Според него на политическия терен има разговори, но липсва диалог. "Новите политически играчи разбират смяната на модела като "стани да седна", защото са копи - пейст на същия модел, който искат да свалят. Трябва да надскочим егото си и да поемем отговорност.  Иначе мнозинство може да се сформира както около първия, така и около втория или третия мандат", каза още Карадайъ.

По-късно в днешния ден Радев ще посрещне на "Дондуков" 2 и ДПС, БСП и „Има такъв народ”.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.