Хората в района настояват за опазването им

Ценни археологически находки край магистрала "Струма" се рушат. Откритият древен град Скаптопара е застрашен от изчезване. Хората в района настояват за предприемане на спешни мерки за опазването му. 

Откриха надпис от времето на Симеон в крепостта „Балък дере“

Според туроператора Здравка Чимева археологическият обект е съсипан, а е можело да донесе сериозни приходи и да повлияе на икономическото развитие на Община Благоевград.

"За три години това, което е останало, е ужасяващо, грозна картина. Искаме само удобна входно-изходна отбивка за магистралата. В момента няма откъде да мине автобус с туристи. Направено е непрофесионално и безотговорно. Грехота и срамота е! Този обект е под егидата на Министерството на културата, а общината чака разрешение да стопанисва обекта", заяви тя.  

По думите ѝ множество туристи ще идват на този обект, ако има добра инфраструктура. "Ако 20% от пътникопотока спре тук, около 150 туристи на ден може да идват. Всичко това ще носи приходи. Ще има и много нови работни места", каза Чимева. И допълва, че обектът е вила или гарнизон на римски войски - на 1700 години. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.