Това е станало при археологически разкопки миналото лято

Учени потвърдиха значимостта на находка, открита при археологически разкопки миналото лято. При проучване в крепостта „Балък дере“ край ивайловградското село Хухла е намерен кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики. Учените предполагат, че той е един от най-ранните кирилски текстове, известни до момента. 

При проучването на крепостта археологът Ивайло Кънев от Националния исторически музей-София открил оловна пластина-амулет, прегъната през средата. При извършване на консервационни дейности проф. Веселина Инкова забелязала плитко врязан надпис с кирилски букви. В хода на неговото разчитане, с помощта на рефлексно-преобразувателна (RΤΙ) фотография, се стигнало до предположението, че началото на текста е нанесено върху вътрешната страна на пластината. При разгъването ѝ учените установили дълъг старобългарски кирилски надпис, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластината. Това е може би една от най-значимите находки на „Археологическо лято“ 22.

Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X в. Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златния век на цар Симеон (893-927). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X в., които описват походите на българския владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в.

Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. Следствие на този анализ учените предполагат че са открили един от най-ранните кирилски текстове известни до сега. Все още остава открит въпроса как този артефакт е попаднал на крепостта.

Според откривателя Ивайло Кънев трябва да се доверим на фактите и да обединим резултатите от археологическите проучвания, епиграфиката и историческите извори. При един такъв подход, според учения, ще се установи, че на крепостта в местността  „Балък дере“ е имало български гарнизон, който целенасочено е подпомагал военната кампания. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.