Президентът трябваше да свика срещи с партиите и всяка да предложи как да се свият разходите, смята той

Сметката в предложения от служебното правителство бюджет е надписана, те не са направили нито един опит за намаляване на разходите. Напротив - има голямо увеличаване. 1 млрд. повече приходи и 3% дефицит можем да имаме, ако вземаме 100% данък дивидент от държавните компании. Това каза за "Твоят ден" депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Според него не трябва да се увеличават данъците. "Искаме да видим ефекта от диференцираните ставки по ДДС. Трябва да се прегледат разходите и да се установи кои са излишни. Президентът трябваше да свика срещи с партиите и всяка да предложи как да се свият разходите. Вместо това служебният кабинет е събрал всичко, което са се сетили като разходи, и са получили 6% дефицит. Трябва да обсъдим и да видим кои разходи могат безболезнено да отпаднат", коментира той. 

Димитров: България е тотално зациклила. Това започва да става опасно

Икономистът обясни, че проектите, които не са готови, трябва да отпаднат от капиталовите разходи. "Служебният проблем се превръща в проблем за България. Той има роля да подготвя страната за избори, ако управлява повече, не може да свърши никаква важна работа, защото чака да бъде сменен всеки момент", смята Димитров. 

По думите му 3% дефицит е важен заради лихвите, не само заради еврозоната. "Големият дефицит е лоша новина за финансовите пазари. Капиталовите разходи са над 10 млрд. лева. Не мисля, че има проектна готовност за плащания в такъв мащаб, а това също вдига дефицита. Разходите за издръжка нарастват с 46%, а при очаквана инфлация от 7%, тя може да нарасне с 20%. Как няма да има голям дефицит? Имаме сериозни резерви към това. За два дни бяха приети 7 диференцирани ставки по ДДС, което имаше ефект от 1 млрд. на бюджета", подчерта Димитров.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.