Той напомни на партиите, че това няма да е "до безкрай"

Президентът Румен Радев още не казва кога ще връчи първия мандат за правителство. Въпреки, че мина вече почти седмица след края на консултациите, държавният глава все още не е посочил дата за мандата на ГЕРБ-СДС. С това, на практика, Радев дава още време на партиите за преговори по политики и правителство.

Днес обаче президентът втвърди тона към депутатите и им напомни, че "че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство". Той допълни, че няма да бави мандата безкрайно дълго.

По принцип Конституцията не ограничава президента с времеви срок, в който трябва да задейства процедурата по връчването на мандатите. „Не може да се бави до безкрай, защото отново ще кажат: „Той иска да управлява еднолично”, подчерта обаче Румен Радев.

Радев: Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали

На този етап президентът не писа добра оценка на депутатите в 49-ия парламент. „Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство”, каза още Радев и напомни: спешните въпроси продължават да търсят решения.

След като президентът връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС, те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет или да върнат празна папка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.