Криминалният психолог коментира Закона за домашното насилие

11 жени са убити в България от началото на годината. На този фон предстои Народното събрание да гласува Закон за домашното насилие. Той предвижда различни мултидисциплинарни екипи, които при сигнал, да посетят жертвата на насилие. В тези групи е описано да има психолог и профайлър.

„Ако наистина така е записано в закона, ми се струва, че е проява на неразбиране на работата на профайлъра. Той работи по тежки престъпления - насилието е такова, но извършителят трябва да бъде неизвестен. Вероятно, в случая се има предвид, че в екипа трябва да присъства психолог, който да може да работи с жертвата по начин, за да извлече достоверна информация”, обясни в „Денят на живо” по NOVA NEWS криминалният психолог и бивш ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

Той посочи, че при случаите на домашно насилие по-голямата част от жертвите не обичат да споделят и изпитват срам. Именно затова, смята експертът, толкова малко подобни случаи са докладвани в полицията и стават достояние на обществеността. В този смисъл за него е ключова ролята на психолога, който да има подготовка по отношение работа с жертви на насилие.

Сега очакванията са моделът на работа с жертвите на насилие да се институционализира, след като досега с тях работеха неправителствени организации. Имаме ли обаче достатъчно подготвени психолози: „Естествено, че нямаме достатъчен брой подготвени психолози. Не знам на какъв принцип ще се организират тези групи. Ще бъдат регионални или някакви летящи звена? Психолозите от НПО-тата са по-скоро терапевтично ориентирани”, посочи доц. Стойчев.

Бившият ректор на Академията на МВР е категоричен, че насилието е престъпление. „Домашното насилие или семейните насилници успяват да реализират своето поведение в продължителен период, тъй като има известна толерантност към този процес - както вътре в семействата, така и сред обществото”, е неговото мнение.

Доц. Стойчев разкри, че големият проблем на семейните насилници е нарцистичната травма, която не могат да преодолеят, от това, че жертвата им ги е изоставила. „Лишила ги е от възможността да разтоварват емоционалните си неблагополучия върху нея”, обясни криминалният психолог.

Още гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.