Темата коментират адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова

Десетки шофьори станаха жертви на фалшиво положителни полеви тестове за наркотици. В чакане на кръвните проби, някои от тях загубиха работата си, а други - уважението на близките си. Може ли обаче да си върнем шофьорските книжки, докато чакаме пробите от лаборатория? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова.

Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици

Юристите обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

„Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че всичко става бързо. Не е вярно! Купени бяха два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Подготвят пробите, но трябват и апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват”, категорична е Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Шофьор загуби работата си заради фалшиво положителни тестове за наркотици

Според Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase