ChatGPT вече се използва активно от някои компании у нас

Възможно ли е машините да имат чувства? Оживяват ли вече фантастичните сюжети от киното? Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Анна Ангелова и операторите Петър Симеонов и Георги Георгиев навлизат в компютърните невронни мрежи, за да проверят докъде стигат пределите на изкуствения интелект и има ли как да се пазим от него.

Революцията на изкуствения интелект вече надхвърля пределите на съзнанието ни. Шест месеца след като се появява на бял свят, ChatGPT показва способности отвъд човешките. Преминава с лекота изпити за медицински университет в САЩ, което ни кара да се замислим може ли да ни измести.

ПЛАГИАТСТВОТО И chatGPT: "За" или "против" използването на изкуствен интелект в клас?

„Опасението от загубата на работни места е абсолютно реално, но то ще става бавно и на стъпки”, казва програмистът Светлин Наков.

Вече месец изкуственият интелект от четвърто поколение е сред служителите в IT компанията на Сибил Бойчев. Но винаги го държат под око. Още при една от първите задачи – констативен протокол за брак, той допуска грешка.

„Първоначално тръгна да ме жени, та трябваше да сме малко по-конкретни, че става дума за брак на техника, за да направи разграничението между двата термина. Иначе е изключително работоспособен, никога не се оплаква за това, че не му плащам, че трябва да работи до късно или допълнително”, шегува се Бойчев.

ChatGPT вече и в администрацията: Областен управител входира официално писмо, написано от изкуствен интелект

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.