Очаква се историческото събитие да подпомогне сериозно британската икономика

Британците се надяват предстоящата коронация на краля им Чарлз III да съживи икономиката на страната, която е в застой от началото на миналата година. Лондон е в очакване на хиляди туристи от цял свят през трите почивни дни за тържествата.

Коронацията е първото такова събитие от 70 години насам. Макар желанието на крал Чарлз III да е за по-кратка и не толкова пищна церемония, все пак се очакват впечатляващи шествия, концерти и забавления в трите празнични дни от 6 до 8 май.

Преди коронацията: Бъкингам публикува нови снимки на Чарлз III и Камила

Финансови анализатори смятат, че събитието ще донесе най-малко 1 млрд. паунда допълнително на британската икономика, докато организацията му ще струва около 200 млн. лири. Мнозина казват, че британското кралско семейство е като световна атракция или тематичен парк, до който всеки иска да се докосне поне веднъж в живота си. А когато става въпрос за такова значимо събитие като коронация, интересът е още по-голям.

Хотелските резервации в Лондон се увеличават, а магазините вече се пълни с всевъзможни стоки, носещи символите на монархията. Могат да се купят както скъпи порцеланови сервизи, така и най-обикновен чипс. Има за всекиго по нещо. Дори любимите кучета на покойната кралица Елизабет II са с водеща роля.

Каляските, с които ще пътуват Чарлз и Камила в деня на коронацията (ВИДЕО)

Собствениците на пъбове също се надяват на високи обороти. Някои от големите пивоварни дори пуснаха специални бири за събитието като жест към крал Чарлз III, който многократно е подкрепял старите английски кръчми, смятани за един от стълбовете на британското общество.

По време на трите празнични дни за коронацията се очаква да бъдат изпити 1 млн. литра бира. Пъбовете получиха и специално разрешение да удължат работното си време до полунощ, за да може хората да се събират в тях и да гледат заедно телевизионните предавания за коронацията и да се забавляват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.