Кралската двойка ще се придвижва по улиците на Лондон с уникални карети

Най-старите и най-новите карети във Великобритания ще бъдат част от процесията за коронацията на крал Чарлз и съпругата му Камила, съобщава Ройтерс.

Пищната церемония ще се състои в Уестминстърското абатство на 6 май. Тогава ще бъдат спазени традиции, датиращи от 1000 години.

Папата подарил частици от Христовия кръст за коронацията на Чарлз III (ВИДЕО)

От Бъкингамския дворец постепенно оповестяват все повече подробности за събитието, което се очаква до известна степен да се различава от коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г.

Кралят и съпругата му ще бъдат откарани от Бъкингамския дворец до абатството в каретата Diamond Jubilee, изработена в чест на 60-годишнината от възкачването на Елизабет II на трона. Тя е използвана за първи път през 2014 г. В уникалното превозно средство има предмети от исторически сгради и дворци, а на покрива ѝ блести позлатена корона от дъб от HMS Victory - един от корабите на Кралския флот от 18 век.

Надникнете в Уестминстърското абатство, месец преди коронацията на крал Чарлз III (ВИДЕО)

След службата Чарлз и Камила ще се върне в „коронационна процесия” с маршрут, около 2/3 по-къс от изминатия от Елизабет по улиците на Лондон. Тогава кралската двойка ще пътува в 260-годишната златна карета, която е била използвана при всяка коронация на владетел – от времето на Уилям IV през 1831 г. насам. Каляската е дълга 7 м, висока е 3,6 м и тежи четири тона. Тегли се от осем коня.

За да се запази и модерният облик на коронацията, от Бъкингам съобщиха, че са създали ново емоджи. То е базирано на короната на Свети Едуард, която ще бъде поставена на главата на Чарлз по време на службата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.