Млад мъж уби 8 души в училищен двор, има и ранени

Втора масова стрелба хвърли Сърбия в шок. В деня на национален траур за загиналите ученици, 21-годишен мъж застреля 8 души в училищен двор, 14 са ранени. От сряда до днес жертвите на стрелбите вече са 17, а много ранени са в критично състояние и се борят за живота си. Новата атака стана в село, близо до Белград.

СНИМКИ ОТ МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Около 23 часа снощи 21-годишният открива огън с автоматична пушка по група младежи в училищен двор в село край град Младеновац. Една от версиите е, че преди това е имало спречкване.

„Когато чухме гърмежа, излязохме на терасата, за да видим какво става. Не видяхме децата, явно вече бяха паднали. Всички се бяха събрали там, имаше кръв”, обясни жена.

Поредна масова стрелба в Сърбия, най-малко 8 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-младата жертва е на 15 години. Сред загиналите са също полицай, който не е бил на смяна в този момент, и сестра му.

„Имаше стрелба. Можех да чуя, че бягат хора. Не знам колко бяха, но видях много младежи”, разказа жителят на Дубона Зарко Кнежевич.

След стрелбата в село Дубона, нападателят бяга и стреля безразборно по хора в други две населени места. „Такова нещо никога не е ставало. Можеш да го видиш в Америка. Но даже на война не се стреля по невъоръжени хора”, категоричен е Кнежевич.

„Аз съм психопат, който трябва да се успокои”: 13-годишният стрелец към полицията

След близо девет часа издирване, полицейски блокади от отряди тежковъоръжени полицаи и включването на хеликоптер, заподозреният беше задържан. Открит е на 75 км от мястото на първата стрелба. Твърди се, че се е предал сам.

В извънредно обръщение сръбският президент Александър Вучич обяви предстоящи радикални промени. „Всеки, който има оръжие, като не говоря за ловни пушки, ще премине ревизия. Това са 400 000 души. След това ще останат не повече от 30 или 40 000. Практически, ще проведем разоръжаване на Сърбия. За притежаването на незаконно оръжие наказанията ще бъдат увеличени двойно”, посочи държавният глава.

Заради първата стрелба в училище „Владислав Рибникар” Сърбия наложи двугодишен мораториум върху издаването на разрешителни за оръжия.

Ученик с пластмасов пистолет предизвика паника в сръбско училище

Нова атака в сръбско училище: 15-годишна намушка с нож свой съученик

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.