Екип на NOVA се срещна с Грант Харолд на чаша чай

Какво е да работиш за британското кралско семейство и да познаваш всичките му членове лично? И какво в никакъв случай не трябва да правиш при среща с краля? За всичко това разказва бившият иконом на фамилията - Грант Харолд. Той даде специално интервю на чаша чай пред специалните пратеници на NOVA в Обединеното кралство Яна Николова и Николай Кънчев.

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА НА БРИТАНСКИЯ МОНАРХ ВИЖТЕ ТУК

Грант Харолд разкри тайните на чаения ритуал на среща недалеч от замъка „Хайгроув” – любимо място на крал Чарлз и кралица Камила. Именно там, в продължение на шест години, Харолд се грижи лично за едно от най-популярните семейства в света.

„Да бъдеш кралски иконом всъщност е доста трудно. Много хора си мислят, че икономът следи за менюто, за подредбата на масата, сервира напитките. Но всъщност работата му е да оказва помощ и подкрепа на представителите на кралското семейство, да се грижи за тях и за гостите им, да изпълнява някои поръчки. Но работата е наистина забавна, а и доста необичайна, защото за разлика от останалите икономи, семейството, за което се грижиш, е едно от най-известните в света. И отнема цяла година, в която се щипеш по ръката, за да осъзнаеш, че не сънуваш”, споделя бившият иконом.

Грант не успява да мине под венчило с дама със синя кръв, но сбъдва мечтата си – да танцува с вече покойната кралица Елизабет II.

„БОГ ДА ПАЗИ КРАЛЯ”: Короноваха Чарлз III

„Като по-малък, в един документален филм, видях кадър на кралицата, която танцува в замъка „Балморал”. Смятах, че би било прекрасно, ако мога някога да я поканя на танц. И много години по-късно, когато вече работех за Кралското семейство, видях съобщение, че ще има бал в същия този замък. Записах се и започнах тайно да ходя на уроци по танци. В нощта на бала не бях сигурен дали трябва да отида. Но крал Чарлз и кралица Камила ме убедиха, че трябва да го направя, че ще се забавлявам. Казаха, че мога да отида с тях. В един момент новата кралица дойде при мен и каза: „Мисля, че това е нашият танц”, защото ми беше обещала да танцува с мен, ако отида на бала. В края на танца, аз се обърнах, а зад мен беше кралица Елизабет. Тя попита: „Ще танцуваме ли?”. Аз не можех да повярвам, че това се случва. Казах: „Добре, щом ме каните”. Беше просто невероятно”, спомня си Харолд.

Още интересни истории за живота с членовете на британското кралско семейство и какъв е като човек новият британски крал през очите на Харолд - гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.