Те са изпратени в орбита с ракета, построена от американска компания

НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два малки спътника, предназначени за проследяване на тропически циклони час по час, в рамките на проект, който може да подобри метеорологичните прогнози за опустошителни бури. Те са изпратени в орбита с ракета, построена от американската компания Rocket Lab.

Събраната информация за валежите, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да определят къде ураганът ще достигне сушата и каква ще бъде неговата сила, което ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните райони, да бъдат по-добре подготвени за евентуална евакуация.

SpaceX изстреля в орбита ракета Falcon Heavy с шесттонен спътник (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Много оперативниорганизации като Националния център за ураганите и Съвместния център за предупреждение за тайфуни и много други са готови да приемат изображенията, които да помогнат на техните синоптици ", каза Бен Ким, програмен ръководител в НАСА.

В дългосрочен план по-доброто разбиране на формирането и развитието на тези бури може да помогне за подобряване на климатичните модели.

Първоначално съзвездието трябваше да има не четири, а шест спътника, но първите два бяха изгубени, когато американската ракета "Astra" се повреди малко след излитането си миналата година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС