Според юристи униформените са превишили правомощията си

Остра реакция на бизнеса за случая, при който клиенти на пловдивско заведение бяха обискирани публично. От Асоциацията на заведенията втвърдиха тона, настояха за оставки на полицейски началници и обявиха, че готвят протести срещу полицейския произвол.

„Очаквахме от висшите органи на МВР да има най-малко извинение и след това вътрешно разследване. Изключително нагло поведение на шефа на пловдивската полиция и в най-скоро време трябва да бъдат подадени оставки, защото ние организираме протести в момента”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

СЪБЛЕЧЕНИ ЧИСТО ГОЛИ? Клиенти на заведение се оплакаха от полицията в Пловдив (ВИДЕО)

Как се прави обиск попитахме заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Вергил Христов, който е и действащ полицай. „Обискът е част от полицейска проверка, която, за да бъде извършена както трябва и качествено, се налага да се проверяват дрехите, както и части от дрехите, което налага събличане”, обясни той. За да обискира полицай някого, той трябва да има данни, че у него има нещо забранено, обяснява служителят на реда. Обискът се прави пред свидетели, а след него се изготвя и протокол.

Алибегов обаче отрича случаят с пловдивската дискотека да е бил такъв. „Те въобще не са имали оперативна информация за лица, които трябва да бъдат в това заведение. Този член, който цитират, е точно това, че те имат право да извършват подобен обиск, но само и единствено срещу лица, за които имат събрана оперативна информация”, подчерта той. 

От бранша обясниха още, че ще защитят правата на служители и клиенти на пловдивското заведение в съда. Според юристи униформените са превишили правомощията си. „Определено в случая е направено повече, отколкото е необходимо и отколкото законът позволява”, твърди адвокат Людмил Рангелов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.