Безпрецедентен петчасов обиск в нощно заведение

Безпрецедентен обиск на полицията в нощно заведение в Пловдив. Около 400 клиенти на дискотека в града са били подложени на проверки за наркотици. Според тях при обиските са били принудени да се събличат.

Час след полунощ на Гергьовден четири буса с полицаи паркират пред заведението и започват проверка. Тя е продължила близо пет часа, а гостите на обекта са били щателно проверени. Никой е нямал право да напуска дискотеката.

„Спряха музиката и наредиха всички в колона. Започнаха да проверяват всеки и не ни пускаха да си ходим. Това продължи дълго време. Абсолютно всички бяхме събличани - за мен това не е нормално и е унизително”, обясни клиентка на заведението.

„Съблякох си панталона, накараха ме да клекна и ми издадоха протокол. Това се случи с всички останали. Не ми е приятно, не се чувствам окей”, добави друг клиент.


Мъж, работещ на входа на заведението, каза, че полицаите са нахлули, спрели са музиката и са започнали да се държат арогантно. „Закараха ме в тоалетната и ме накараха да си сваля гащите. Чисто голи - мъжете ни караха да си сваляме панталоните и гащите и да клякаме”, добави той.

Служителка на заведението твърди, че се опитала да снима опашките от чакащи за проверка. „През това време единият полицай дойде и ме блъсна през ръцете. Попитах „Защо?”, а той ми каза да спра да снимам и да изтрия клипа”, разказа Никол Стоянова.

Друга служителка на заведението казва, че е била задържана с белезници и отведена в районното. „За да стана поемно лице на някаква жена, в която са намерили един грам марихуана. Аз отказах, а полицаят ме заплаши, че ще ми състави акт от 1000 лв.”, заяви Антония Камберова.

За NOVA от полицията потвърдиха, че във въпросната вечер е имало специализирана операция срещу разпространението и употребата на наркотици. След нея са образувани три досъдебни производства. Потвърдиха и че при обиските хора са били събличани. С уточнението, че се касае за „личен обиск, който е ставал в обособени помещения”.

„Въпросът ми е има ли оперативна информация за 400 човека, че продават и употребяват наркотици, за да бъдат обискирани по този начин? Ако това е начинът да се проверяват хора, които са отишли да се веселят, ние не сме съгласни”, категоричен е собственикът на заведението Деян Найденов.

Потърпевшите смятат да подадат жалба в прокуратурата.

Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията по казуса. В позиция до медиите от организацията настояха за наказания на виновните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.