Това обяви Международната агенция по енергията

Износът на руски петрол е достигнал най-високото си равнище от началото на инвазията в Украйна въпреки тежките западни санкции и е внeсъл в хазната 15 млрд. долара. Това обяви  Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от АФП и БТА.

Международната организация, базирана в Париж, посочва в месечния си доклад, че руският износ е достигнал 8,3 милиона барела дневно миналия месец, след като страната не изпълни заплахата си да намали производството с 500 000 барела на ден.

Вносът на руски петрол в Индия е скочил десетократно

„Възможно е Русия да увеличи добивите, за да компенсира загубата на приходи”, се посочва в доклада на МАЕ.

Въпреки международните санкции срещу петрола ѝ, Москва е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция) и „изглежда не среща особени трудности да намери купувачи за суровия петрол и петролните си продукти”, отчита още докладът. 

Той акцентира паралелно и върху „възстановяване на китайското търсене, надвишаващо очакванията с абсолютен рекорд от 16 милиона барела дневно през март”. Азиатската страна е вторият най-голям потребител в света след САЩ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.