Всеки желаещ може да напечата на нея любими реплики

В навечерието на 24 май откриха единствената работеща у нас печатарска машина от времето на Христо Данов. Тя ще бъде показана за първи път в Пловдив. Реликвата, която е на повече от 150 години, е изложена в къщата музей на възрожденския издател в подножието на стария град. Тя ще остане два месеца там. А по-любопитното е, че всеки може не само да я докосне, но и да напечата на нея своите любими реплики.

Машината е открита случайно от историка Стоян Иванов преди пет години, заключена в склад на военно поделение в Казанлък и тънеща в прах.

Каравеловата печатница в Букурещ тъне в разруха (ВИДЕО)

„На тази машина са се печатали документи за нуждите на администрацията. Това е една от пресите, които Данов внася по време на временното руско управление в Пловдив. В неговата печатница е отпечатан първият следосвобожденски вестник - „Марица“, разказа директорът на Регионалния исторически музей Стоян Иванов.

Машината тежи 1 тон. За нейното пренасяне и сглобяване са се погрижили доброволци. Печатарската преса е произведена през 1862 г. във Виена за нуждите на немската железница. И до днес остава загадка как е попаднала в България.

Печатането на пресата е изисквало голямо физическо натоварване. Преди два века въртенето на колелото е ставало механично, без помощта на електричество. Всичко се е правило на ръка. Реденето на текста е ставало огледално и понякога подредбата е отнемала половин ден.

За свое улеснение печатарите през 19 век са изобретили специални шаблони, с които са печатали картички, покани за празници, сватби и важни обществени съобщения. Част от металните щампи са запазени и до днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.