Оттам твърдят, че решението е противоконституционно

Социалната мрежа TikTok е завела дело срещу американския щат Монтана, след като местните власти забраниха платформата, съобщиха световните агенции. 

"Оспорваме противоконституционната забрана, наложена от Монтана на TikTok, за да защитим бизнеса си и стотиците хиляди потребители на "ТикТок" в Монтана", написаха от платформата в Twitter. 

И Австрия забранява TikTok на служебните телефони на чиновниците

Монтана стана първият американски щат, който блокира приложението за споделяне на видеа, след като миналата седмица губернаторът Грег Джанфорте подписа съответния закон. Новите правила забраняват на магазините за мобилни приложения да предлагат приложението на от 1 януари 2024 г. и възпрепятства социалната мрежа да да извършва бизнес дейности в щата. 

За всеки ден, през който TikTok все още е достъпен, доставчиците на приложения ще трябва да плащат по 10 000 долара глоба. Потребителите няма да бъдат глобявани и тези, които вече са инсталирали приложението на собствени устройства, няма да бъдат засегнати. 

Петима създатели на съдържание за TikTok, които живеят в щата, заведоха подобни дела часове след подписването  на закона. 

Социалната мрежа, която е собственост на китайската "БайтДенс", вече е забранена за ползване на служебни устройства на държавните служители в Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ заради притеснения за киберсигурността.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Елена Савова, БТА