Забраната няма да засегне личните телефони на служителите

Австрия ще забрани TikTok на служебните телефони на федералните служители. Това е поредната държава, която ограничава платформата на китайската социална мрежа поради съображения за сигурност, информира БГНЕС, които се позовават на АФП.

Решението е взето след съвет от австрийските разузнавателни служби и няколко експерти от министерството. Подобни мерки наскоро бяха предприети от Съединените щати, Канада, Великобритания, Австралия, Франция, Дания, Нидерландия и Европейската комисия.

Франция забранява TikTok за служебните телефони на държавните служители

"Федералното правителство реши да забрани частното използване и инсталирането на TikTok на служебните устройства на федералните служители", се казва в изявление на австрийското вътрешно министерство, изпратено до агенцията.

"Премахването на приложението има за цел да елиминира в максимална степен потенциалния достъп до правителствена информация", добави министерството, без да уточнява кога мярката ще влезе в сила. Забраната няма да засегне личните телефони на служителите.

И датските депутати са посъветвани да премахнат TikTok от телефоните си

TikTok, който може да се похвали с повече от един милиард глобални потребители, е изключително популярен в световен мащаб за споделяне на кратки видеоклипове.

Загрижеността за сигурността на TikTok е подкрепена от китайски закон от 2017 г., който изисква от местните фирми да предават лични данни на държавата, ако те са от значение за националната сигурност. От Пекин отричат тези реформи да представляват заплаха за обикновените потребители.

 
Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook