Това сочат актуални данни

Европейският съюз е блокирал активи на Руската централна банка за повече от 200 млрд. евро за времето от началото на войната в Украйна до днес. Това сочат данни, цитирани от агенция „Блумбърг”. Те подчертават значението на продължаващите дискусии за това как да се използват тези средства, за да се помогне за възстановяването на засегнатата от война страна.

Държавите от ЕС съобщиха новите данни за блокираните активи след 10-ия пакет от санкции, който принуди банките да разкрият информация за размера на притежаваните от тях руски активи. Изискванията за отчитане на активите на Руската централна банка са в сила в целия ЕС от 12 май.

„ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще плати за щетите, причинени в Украйна", каза в интервю за „Блумбърг” говорителят на ЕК Кристиан Виганд, който потвърди данните и добави: „Ето защо ЕС проучва начини за използване на руските замразени и обездвижени активи за тази цел".

Страните от ЕС се съгласиха за по-строги санкции срещу Русия

ЕС също така е замразил 24,1 млрд. евро под формата на руски частни активи на санкционирани физически и юридически лица след началото на инвазията на Москва в Украйна преди повече от 14 месеца. Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и се е насочил към много от ключовите източници на приходи на Русия. Продължават обаче трудности при намирането и замразяването на активи на санкционираните руски милиардери.

Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на ЕС, за да придвижи напред дискусиите относно предложените варианти за използване на замразени активи на Централната банка на Русия, отбеляза още Виганд. ЕС също така продължава дискусиите по този въпрос с международни съюзници, за да осигури необходимата координация на международно ниво, но тези разсъждения са както юридически, така и технически сложни, каза още Виганд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.