Едмънд Хилъри и шерпът Тензинг Норгей изкачват върха на 29 май 1953 г.

Преди седемдесет години Едмънд Хилъри и шерпът Тензинг Норгей стават първите хора, достигнали връх Еверест.

Сутринта на 29 май 1953 г. Хилъри от Нова Зеландия заедно с Тензинг от Непал покоряват най-високия връх на планетата. Те са посрещнати като герой, когато се завръщат благополучно.

Британец изкачи Еверест за рекордния 17-и път (ВИДЕО)

Роден в Окланд на 20 юли 1919 г., Хилари води нормален живот, докато не постига своя триумф изкачвайки Еверест на 33-годишна възраст. Тогава пчелар по професия, високият 1,83 метра Едмънд е избран от британския ръководител на експедицията Джон Хънт да направи последния щурм на върха заради опита си в Хималаите и огромната си енергия и сила.

Хилари и Тензинг тръгват сутринта на 29 май, след като са прекарали една нощ на голяма надморска височина на южния склон.

Новината е широко отразена в световен мащаб, като "британският" триумф съвпадна с деня на коронацията на британската кралица Елизабет. Едмънд е посветен в рицарство още преди да слезе от Еверест.

През 2003 г. той получава почетно непалско гражданство като признание за заслугите му към хората и района Солукхумбху, където се намира връх Еверест.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.