Млекопроизводители от Южна България не са доволни от изкупните цени

Ново напрежение сред фермерите и нови протести с демонстративно изливане на прясно мляко на пътя. Производителите от Южна България са решили да подаряват млякото си. Единственото изискване е желаещите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки.

„Тези смешни цени 45-50-60 стотинки са нереално ниски и с най-голямата си наглост една от мандрите, която преля чашата, обяви от днес за утре, че прекратява да взима млякото и ние останахме в безтегловност”, сподели Петър Карадамянов от село Долна махала. Той отглежда над 100 крави във фермата си. Той призова колегите си, в знак на протест срещу ниските изкупни цени, да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората в нужда.

Фермери се събират пред Министерството на земеделието

Според млекопроизводители причината мандрите да свалят толкова ниско цената на суровината е спекула, задкулисни игри и нерегламентиран внос от Украйна и Полша. „Няма как мляко, което при нас го изкупуват за 50 стотинки, да ни казват, че отвън идвало още по-евтино. Не знам това, ако не е спекула, какво е?”, каза Ботьо Петров.

Фермерите протестират: Украинското зърно се продава в страната ни, нашето залежава

„Ние си имаме и работници. Сутрин, като отидем при тези работници, те чакат. На 15-и и 30-и те трябва да си вземат заплатите. Какво правим? С тези 50 стотинки не знаем изобщо какво да плащаме - фуражи ли да плащаме, ток ли?!”, заяви Тодор Димитров. Протестиращите настояват държавата да ограничи вноса на прясно мляко и да се намеси на пазара като въведе минимална изкупна цена от 1,50 лв. за литър. В противен случай ще бъдат принудени да фалират и да продадат животните.

България поиска изравняване на субсидиите за всички земеделски производители в ЕС

„Няма никаква логика в магазина млякото да е над 3 лева, а изкупната му цена да е 50 стотинки. Надценката е безбожна!”, твърди Стефан Трендафилов.

Комисия за защита на конкуренцията стартира проверка за нарушения при цените на храните

До момента Петър е подарил над 6 тона прясно мляко. За да се възползват от подаръка, Димитър и синът му идват чак от Пловдив. „Ние сме се приготвили да си вземем 10 литра. Правим си кисело мляко. В магазина 17-18 лева е сиренето. А млякото не купуваме от магазина”, сподели Димитър Иванов.

ПРОВЕРКА: Изкарваме по-малко пари от европейците, а продуктите - по-скъпи

„В знак на протест този път ще изсипем вода, защото на този етап водата е по-скъпа от млякото”, добави един от протестиращите.

Освен че възнамеряват да блокират пътища, фермерите се заканиха, че след 10 дни готвят национална стачка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook