Преди малко повече от месец БНБ промени рязко своята монетарна посока

От 1 юни основният лихвен процент става 2,96 на сто, определи Българската народна банка. Миналия месец той беше 2,77%. Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите.

БНБ: България е на финалната права по пътя към еврозоната

През април БНБ реши още, че от днес банките ще са длъжни да заделят не 5, а 10% минимални задължителни резерви - по привлечените средства от нерезиденти граждани, които не са пребиваващи у нас. От 1 юли пък банките ще трябва да заделят 12% минимални резерви по привлечените средства от всички.

Преди малко повече от месец БНБ промени рязко своята монетарна посока и пое към затягане на кредитирането у нас - поне доколкото е възможно за централна банка в Паричен съвет (Валутен борд). Тя увеличи резервите на търговските банки за резиденти и нерезиденти. Това означава, че така наречените буфери на банките у нас се поддържат, за да защитят системата при проблем, но и могат да се използват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се увеличава, това значи, че банките трябва да отделят повече от своите пари в него и така да свият обема на парите, които могат да отпуснат като кредит. Свитото кредитиране охлажда икономиката, забавя търсенето, а оттам – и инфлацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.